Flyga med jetmotorer

Att flyga med jetmotorer har man gjort länge nu, men än så länge har ju motorerna suttit på ett flygplan. Men idag när jag var inne på aftonbladet.se och tittade hittade jag den här filmsnutten. En kille som har satt några jetmotorer på ryggen och skall flyga över engelska kanalen.

Sedan läste jag också om att tysk polis har gripit två misstänkta terrosister  som skulle flyga från Köln till Amsterdam.

Sist men inte minst, ännu en liten rolig bild...


Hoppas inte han kommer till airBaltic :)

Vardag

För tillfället händer det inte så mycket i Riga. Jag flyger några dagar i veckan, sen är jag ledig resten vilket är fler dagar än jag jobbar. En normal vecka för tillfället är att jobba 3 dagar och vara ledig 4, kan låta väldigt skönt, men det blir långtråkigt i längden. Nästa schema för oktober är jag ledig 10 av de första 16 dagarna, då ska jag, Therese och Baloo passa på att åka hem. Jag ska hämta min bil som har blivit fixad efter att jag hade inbrott i den i somras.

Så det är hur min höst har börjat, hur har din?

Avslutningsvis kommer här en lite rolig bild,


Det är en gammal rysk kärra som flyger cargo, men innan så var det militärt. Kollar man noga längst bak så ser man att där är det utrymme för en person att sitta och skjuta. Det svarta på sidan är avgaser, det är helt otroligt vilka avgaser alla gamla ryska flygplan släpper ut, alltid ett stort rökmoln bakom, man kan nästan tro att de brinner.

Äntligen!

Efter en lång tids väntan är elitserien äntligen igång. Nu kan jag följa mitt SSK genom säsongen 08/09. Eftersom jag kommer ha svårt att se matcherna på plats i Axa sports center ska jag följa dem via web-tv.

Lycka till säsongen 08/09, jag vet att ni grejar detta!


Sälj inte SAS!!

Läste en bra artikel idag om huruvida SAS ska säljas eller inte.
Stay strong SAS!

Sochi, Rysslands riviera

För två dagar sedan flög jag till Sochi som ligger i Ryssland. Det ligger vid svarta havet (tror jag i alla fall) där Ryssland gränsar till Georgien. Jag tänkte att det skulle vara som vilken annan stad i öst som helst, fattigt, skitigt och allmänt kaos! Men ack så fel jag hade, det var ju riktigt fint, kunde se en fin strand med strandpromenad a lá Malibu beach! Tydligen är det jetset liv där för ryssar, alla regeringsmänniskor åker dit för att koppla av osv.

När vi landade var det 25 grader (eftermiddagstemp.) och fullt solsken, det som gör det hela speciellt är alla höga berg. Man landar åt ena hållet och startar åt det andra pga bergen. Jag visste inte det innan, men nästa vinter-OS ska hållas där. Man såg att de höll på att byggas mycket inne i staden, de har väl börjat rusta inför OS. OS  kommer nog ge klirr i kassan för airBaltic eftersom de är så få europeiska flygbolag som flyger dit.

Här kommer lite bilder från resan


Landningen i Sochi, kommer in ganska lågt över stranden.

Stranden från nära håll, det syns inte så väl på bilden, men det var ganska mycket folk

Sochi airport, trevligt med palmer:)

Tagen från sista raden i flygplanet, det är väl nerför dessa berg Anja pärsson och de andra ska fara

Vilken cirkus

Fick en påminnelse från airBaltic i förrgår om att jag måste förnya mitt flygcertifikat. Då jag kollad på när det gick ut insåg jag att jag hade två dagar på mig. Av erfarenhet av flygbranshen insåg jag att detta inte skulle gå, och utan det får jag inte flyga. Efter en mängd av samtal och flera fax så hade jag dagen efter (idag) fått det utskrivet. Nu var ju då frågan hur jag skulle få det från Norrköping till Riga på 24 h!

DHL kunde inte leverera, även fast det gör det inom 24 h i Europa och till New York, men tydligen inte till Riga. Fedex eller UPS funkade inte, TNT skulle ha 4500:- och svenska posten var bara att glömma, så jag fick  försöka lösa det på något annat sätt. Som tur är har man en snäll pappa som åker till Norrköping och hämtar det, TACK! Sedan kör en kompis det till arlanda där vårat handlingbolag (de fixar allt åt airBaltic på marken) ger det till besättningen på kvällsflygningen från Stockholm till Riga, så jag hoppas att det kommer hit ikväll. Tack till er båda!

Så nu har jag lärt mig att ha ännu bättre koll på när mina cert. går ut!

Nu sitter jag på ett hotellrum och är opertational stan by (måste kunna vara på flygplatsen inom 30 min därför får man ett hotellrum att sitta på) och hoppas på att få flyga, vi får se, den slutar 20.00.

Ung styrman (jag:)) landar i Stockholm (Arlanda)

Drömjobbet

Inatt när jag var till Tel Aviv tänkte jag verkligen på hur mycket jag tycker om att flyga, detta är verkligen drömjobbet. Det har fina naturupplevelser, underbar utsikt från kontorer:), fart, variation osv. Ända sen jag flög första gången som 2 åring har jag velat bli pilot, så det är verkligen roligt att man har nått dit man vill. Vilket är ditt drömjobb och hur kom du på vad du ville bli?


Soluppgång ca 30 min efter start från Tel Aviv


Samma soluppgång:)

Alperna från inflygningen till Zürich. Skaplig utsikt, eller vad säger ni;)

Smått och gott


Dålig bild, men den är tagen från färjan (Riga-Stockholm) över floden i Riga dagen då det var Red bull flug tag. Man ser några prickar som skall föreställa flygplan.


Kärt återseende efter 17 timmar, frihamnen i Stockholm:)


Detta är roligt, världens första vandrarhem i ett flygplan. Det är en Boeing 747 (jumbojet) som görs om till ett vandrarhem vid arlanda, ett billigt alternativ att bo vid flygplatsen då det idag bara finns SAS Radisson. Jag tycker det är roligt med lite udda påhitt. Man ser den när man har svängt av E4:an och åker mot arlanda, strax innan man åker in mot terminalerna står skönheten som har fått nytt liv.

Instängd i lägenheten

I morse skulle jag börja jobba 06.00, crewbussen skulle hämta mig 05.20. När jag skulle låsa upp dörren som man även gör med nyckel inifrån var det trögt, det slutade med att nyckeln gick av. Allt som var kvar var en pinne in i dörren som var låst, vad gör man? Jag ringer jobbet och förklarar saken, de ringer in en pilot från stand by, jag försöker få tag på ägaren utan att lyckas.

50 minuter senare, 50 gånger mer arg än från början lyckades jag ändå på något sätt få upp den.AirBaltic hade då redan ringt en stby, men jag ska istället flyga natt till Tel aviv, så det löste sig på ett bra sätt till slut ändå. Sen slipper jag den fruktade "operational stand by" imorgon. Då måste man sitta på ett hotell vid flygplatsen för att var redo på 30 min, men man blir nästan aldrig inringd, det är bara om det är jättekris, så skönt att slippa den!


Ingen rolig syn 05.10 när man har bråttom till jobbetTills nästa gång, ha det bra!

Sverigebesök

I Söndags flyttade vi in i den nya lägenheten i Riga (bilder kommer), på eftermiddagen tog jag med färja bilen över till Sverige, endast 17 timmar (att flyga tar det 50 min)! Therese skulle komma med flyg på måndagförmiddag, men planet gick sönder så hon kom inte förrän på kvällen.

När jag lämnade hamnen i Riga så var det Red Bull Flug Tag på andra sidan av floden. Jag han med att se en uppvisning av Red Bull´s egna uppvisningsteam, planen var i alla fall målade i deras färger, någon annan som såg dem i Riga i söndags (31 aug)?

Nu när man är hemma gäller det att träffa så många av vännerna/familj som är möjligt, innan vi åker tillbaka till Riga, vilket vi gör torsdagkväll. Har hunnit med föräldrar, bror, ett par vänner och Therese´s pappa.

Angående flygtiden för oss piloter på airBaltic har den minskat dramatiskt, vore kul om det var andra piloter som flyger samma typ av flygplan (Airbus 320/737/Md-80) säger hur mycket ni flyger i era respektive bolag.

Tyvärr kan jag inte lägga upp några bilder, jag är i Sverige och kameran är i Riga, men jag lovar att lägga upp några så fort jag får internet i den nya lägenheten.

Tills dess får ni ha det bra!

RSS 2.0